Prag / Franz Kafka Müzesinde 3 Saat


Prag şehrine vardığınız andan itibaren Orta Çağ Avrupa'sının içerisinde buluyorsunuz kendinizi.

Klasik Avrupa şehirlerinden farklı olan Prag; cafeleri, köprüleri ve muhteşem mimari yapıları ile dikkatleri üzerine çekiyor. Gündüz kalabalığı gibi de gece de insanların dışarıda dolaştığını sahilde bisiklet sürdüğünü görmeniz mümkün. Prag ile ilgili detaylara inmeden önce gelelim asıl konumuza yani, modern dünya edebiyatın ikonik ve özgün yazarlarından Franz Kafka'nın evini yani Franz Kafka Müzesini anlatacağım.

Charles Köprüsünün'de üzerinde yer aldığı Vitava Nehri'nin yanın başında yer alan  Müzesinde Kafka'nın hayatının içerisinden yer alan ve hayatına dokunan eserler ve eşyalar sergilenmekte. Mektupları, eşyaları, hikayeleri, babası ile ilgili anılarını ve hayatına giren kadınları ise bu müzede bir araya getirmişler. Müze sergilenen eserler dışında tamamen karanlıkta bırakılmaktadır. Müzeyi ziyaret ederken arka fonda sürekli depresif bir müzik çalmaktadır. Kafka'nın hayatını etkileyen 3 tane kadın için de ayrılmış birer oda bulunmakta ve bu odalarda ayrı ayrı camekan içine alınmış fotoğrafları holografik bir  sunumla anlatılmaya çalışılmıştır o dönemde  hissettikleri hisleri ve duyguları.

Müzenin bahçesine geldiğiniz zaman ise iki büyük heykel ile karşı karşıya kalıyorsunuz. Bu iki erkek figür, bahçede bulunan süs havuzunu tuvaletlerini yaparak dolduruyor. Havuza ise dikkat edecek olursanız Çek Cumhuriyeti haritası gibi görünüyor.

 Biletleri müzenin içinden değil, bahçesinde bulunan hediyelik eşya mağazasından alıyorsunuz. Biletleri aldıktan sonra müzenin giriş kapısına doğru ilerlerken sağ tarafta büyük K harfleri görüyoruz. Bu K harfi, Kafka romanlarının baş karakteridir. Bilet fiyatı ise 200 czk yani türk lirası ile 30 tl'ye denk gelmektedir.

Başlığa ise "Kafka Müzesinde 3 Saat" dememin sebebi, müzeyi gezdikten sonra çantamda bulunan Kafka'nın belki de en popüler kitabı olan Dönüşümü bahçesinde oturup 3 saatte bitirmiş olmamdır. Sizde eğer bu muhteşem şehre ve Kafka müzesine gitmeyi düşünüyorsanız Dönüşüm Kitabını müzenin bahçesinde okuyabilirsiniz.

Doğru yol yüksekte değil, yerin hemen üzerinde gerili bir ip boyunca ilerler. Üzerinde yürünmek değil de, insanı çelmelemek içindir sanki. – Aforizmalar

Fakat aynı zamanda sakin, olabildiğince sakin düşünmenin çaresizce karar vermekten çok daha iyi olduğunu arada bir düşünmeyi de ihmal etmiyordu. – Dönüşüm







Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dünya hiçbir şey hissetmeyenlere aittir.

UNESCO Dünya Mirası Yedikule Bostanları

Ege'nin İncisi Fethiye