UNESCO Dünya Mirası Yedikule Bostanları


Yedikule Bostanları İstanbul’un Avrupa yakasındaki ilçesi Fatih’te Yedikule Kapı ile Belgrad Kapı arasında kalan bölgede bulunmaktadır. Bizans'tan günümüze kesintisiz olarak tarım amaçlı kullanılan Yedikule Bostanları sur çevresinde 200 dönümlük bir alanı kapsamaktadır.

UNESCO dünya miras listesindeki kara surlarının koruma bandı içinde yer alan bostanlar aynı zamanda kentsel ve arkeolojik SİT alanı olan tarihi yarımada da yer almaktadır. Günümüzde yaklaşık 50 aile her yıl belediyeden kiraladıkları alanlarda tarım yaparak bir yandan geçimlerini sağlarken bir yandan da 1500 yıldır süren bir kent belleğini sürdürmeye devam ediyorlar.

2013 yılı Temmuz ayında İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Fatih Belediyesi tarafından yürütülen rekreasyon projesi kapsamında Yedikule Suriçi Bostanları'nın 27 dönümlük kısmı içinde süs havuzu olan bir park ile cafe ve restoranlar yapılmak amacıyla kullanılamaz hale getirildi. Tarihi kaynaklara göre Osmanlı Padişahı 4. Murat’ın sadrazamı Bayram Paşa’nın olduğu bilinen “Sadrazam Bayrampaşa” bostanı da  ortadan kalkmıştır. İstanbul'un merkezinde bulunan Yedikule Bostanlarına gidilmesi ve tarımla ilgilenen halk ile konuşulmasında fayda olacağını düşünmekteyim. 

Fotoğraflar: 





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dünya hiçbir şey hissetmeyenlere aittir.

Ege'nin İncisi Fethiye