Medeniyetler Şehri Mardin'de Bir Gün


Mezopotamya bölgesinin en güzel şehirlerinden Mardin'e seyahat.

Tabi ki Mardin gibi bir çok kültüre, dile, ırka ve inanca ev sahipliği yapmış bir şehri bir günde gezmek ve gezdiğin yerler hakkında yerel halktan bilgi almak oldukça zor olsa da ben ve arkadaşlarım sınırları zorlayıp sabahın erken saatlerinde Eski Mardin'i gezmeye koyulduk. İlk olarak gece 1'de Mardin'e varmış yalım köyünde bir kütüphane'de konaklamış ve kitaplarla dolu bir oda da uyuyup sabah erken saatte kalkıp Mardin'e özgü kahvaltı yaptıktan sonra eski Mardin'i gezmeye başladık.

İlk ziyaretimiz Süryani Kilisesi olan Mor Behnam Kilisesi halk dilinde ise Kırklar Kilisesi olarak bilinmekte bu kilise şuan da resmi olarak Süryanilerin ibadetlerini yaptıkları 12. yüzyıldan kalma bir kilisedir. Bu kilise de görev yapan Süryanilerin baş papazı olarak bilinen Gabriel Akyüz ile muhabbet etmeye başladık. Kilise papazı inançları hakkında bilgiler verdi ve kiliseyi gezdirmeye başladı. Kilisenin mimarisi ve taşları motifleri baya etkilemekte. Ardından Mardin sokaklarında yürümeye başladık şehrin tarihi dokusu yan yana dizilmiş kiliseler, camiler ve medreseleri oldukça etkileyici ve sonu görünmeye Mezopotamya manzarası.

Şehri gezerken tarihten bir iz, harika bir mimari eser, çanak çömlek yapan yaşlı amcalar görmek mümkün. Mardin şehrinin tarihini duydukça şaşırmamak elde değil Mardin; Sümerler, Hititler, Asurlar, Urartular, Persler, Romalılar, Selçuklular, Bizanslılar, Araplar, Osmanlılar ve daha birçok halka ve kültüre ev sahipliği yapmış olduğunu duydukça ve gözlerimiz ile kalan eserleri inceleyince Mardin'e geldiğimiz için ayrıca bir mutlu oluyoruz.

Bir sonra ki ziyaretimiz ise Deyrulzafarân Manastırı, bu manastır 5. yüzyılda yapılmış ve o bölgenin ilk ibadethanesi olarak biliniyor. Süryanilerin şuan da ibadetlerini gerçekleştirdikleri bu manastıra ziyaret gerçekleştirmek mümkün ve her an rehberin orada hazır bulunması manastır hakkında bilgi almak isteyenler için ayrıca bir avantaj olacaktır. Ayrıca  manastır girişinde kafe ve hediyelik eşya satan dükkan da var. Süryani çöreği ve kahvesinin tadına bakın derim.

Akşam saatlerinde ise Mardin çarşısını ziyaret edebilirsiniz. Mardin çarşısı çok büyüleyici. Yerel el sanatları yapan ustalar köşe başlarını tutmuş. Zamanı şimdilik durdurmuşlar. Geleneği yok eden modernleşme henüz şehrin ara sokaklarına girememiş ve bu güzel ara sokaklarda kaybolabiliriz.  Çarşılarda yürümek zaman tüneline girmek gibi. Mardin’den telkari, badem şekeri, peksimet, Süryani şarabı, Şahmeran, sabun, kuruyemiş ve menengiç kahvesi alıp yakınlarınıza hediye edebilirsiniz.

Mardin'de Gezilmesi Gereken Yerler:

- Deyrulzafarân Manastırı
- Mardin Ulu Cami
- Zinciriye Medresesi
- Revaklı Çarşı
- Sabancı Kent Müzesi
- Mor Gabriel Manastırı
- Mardin Konuk Evi

Mardin şehri hakkında yazının devamını haftaya sizlerle paylaşacağım.

Eski Mardin Mezopotamya Manzarası 

Mardin Ulu Cami Mezopotamya Manzarası

Eski Mardin  

Mardin Kız Lisesi






Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dünya hiçbir şey hissetmeyenlere aittir.

UNESCO Dünya Mirası Yedikule Bostanları

Ege'nin İncisi Fethiye