İstanbul Açık Hava Müzesi Rumeli Hisarı

İstanbul'daki En Güzel Manzaralardan Biri Rumeli Hisarı 

İstanbul'un Sarıyer ilçesinde yer alan ve bulunduğu bölgeye adını veren hisar, 30.000 dönümlük arazi büyüklüğündedir. Rumeli Hisarı karşısında Anadolu Hisarı bulunmakta ve İstanbul Boğazının en dar ve akıntılı kısmında inşa edilmiş İstanbul'daki en değerli eserlerden bir tanesidir.

Rumeli Hisarının adı başka kaynaklarda ise Boğazkesen Hisarı olarak geçmektedir. Büyük Zağanos Kulesi ile Küçük Zağanos Kulesinde yer alan iki kitabeye göre hisar, ortalama 4-5 ay gibi kısa bir süre içerisinde inşa edilmiştir.   Yapımda kullanılan keresteler İzmit ve Karadeniz Ereğlisi'nden; taşlar Anadolu'nun değişik yerlerinden ve spoliler (devşirme parça taş) çevredeki harap Bizans yapılarından elde edilmiştir. Dağ Kapısı, Dizdar Kapısı, Hisarpeçe Kapısı ve Sel Kapısı olmak üzere dört esas ve Mezarlık Kapısı adında bir tali kapısı vardır. Saruca Paşa, Halil Paşa ve Zağanos Paşa adlarında üç büyük ve küçük Zağanos Paşa adında bir ufak toplam dört kulesi; 13 adet irili ufaklı burcu bulunmaktadır.Toplar, gülleler ve Haliç'i kapattığı söylenen zincirin bir parçasından oluşan eserler, bahçede teşhir edilmektedir.

Manzara olarak İstanbul'un en güzel manzarası olduğunu söylersek abartmış olmayız. Tam karşısında Fatih Sultan Mehmet köprüsü, yanında Aşiyan Mezarlığı arka kısmında Boğaziçi Üniversitesi ve tam karşısında Anadolu Hisarı bulunmaktadır. Hisarın içinde dolaşmak biraz tehlikeli ve zor olsa da eşsiz manzarası ve doyumsuz güzelliğe değmektedir.

Hisarı çarşamba günleri hariç diğer tüm günler müze ziyaret edebilir ve giriş ücreti öğrenci dahil 10 TL'dir. Yanında çevreyi kirletmemek şartıyla içecek ve gıda bulundurmanız mümkündür. 



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dünya hiçbir şey hissetmeyenlere aittir.

UNESCO Dünya Mirası Yedikule Bostanları

Ege'nin İncisi Fethiye