Efsane Fotoğrafçı Sebastião Salgado

 Ölümyıkım ve çürümüşlüğün efsanevi fotoğrafçısı Salgado 
Sebastião Salgado, son 40 yıldır kıtalararası gezerek, adeta adım adım, değişen insanlığı fotoğraflamış bir sanatçıdır. Yakın tarihimizin açlık, uluslararası anlaşmazlıklar ve göç gibi birçok önemli olayına tanıklık etmiş ve projeleriyle tüm dünyaya bu gerçekleri duyurmuştur. Wim Wenders ile tanışmaları ise ilk olarak, Wenders’ın bundan 20 küsur yıl önce Salgado’nun bir fotoğrafından etkilenmesi ile olur. Wenders’ı gördüğü manzara karşısında fotoğrafın yaratıcısını öğrenmeye iten şey, bu kişinin büyük bir fotoğrafçı ve maceracı olduğunu düşünmesidir. “Fotoğrafın arkasında bir imza vardı: 
Sebastião Salgado. Fotoğrafı hemen aldım. Galerici çekmeceden aynı fotoğrafçıya ait başka fotoğraflar da çıkardı. Gördüklerim beni çok derinden etkilemişti. Özellikle de kör bir Tuareg kadınının portresi… O günden beri çalışma masamın üzerinde duran bu fotoğraf hâlâ her baktığımda beni gözyaşlarına boğar.Salgado bir fotoğrafçıdan çok daha fazlasıdır. O insanları gerçekten önemsemiş sosyal bir fotoğrafçıdır. Sonuçta tüm insanlar toprağın tuzudur.”

Ayrıca Ekonomist olan Salgado, fotoğrafçılığı 30 yaşlarında başlamış ve disipinli bir saplantı haline gelmiştir fotoğrafçılık. Onun uzun yıllar süren projesinde ölüm, yıkım, çürümüşlük ve yoksulluğu barındıran küresel bir hikayenin insanlığa olan tarafını hoş bir şekilde ele almıştır fotoğraflarında. Fotoğraflara bakıldığı zaman sanat için ölüm ile burun buruna kaldığı anlar olduğunu anlamak mümkündür.

Fotoğraflar:



.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dünya hiçbir şey hissetmeyenlere aittir.

UNESCO Dünya Mirası Yedikule Bostanları

Ege'nin İncisi Fethiye